23 Kasım 2014

Okul öncesi eğitim sınıfları Çocuk Gelişimi mezunlarını bekliyor PDF Yazdır e-Posta

izu_cocuk_gelisimi_3

Okulöncesi öğretmen ve öğretmen yardımcısı gereksinimi hızla artıyor

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından zorunlu hale getirilen okulöncesi eğitim için çok sayıda nitelikli öğretmen ve öğretmen yardımcısına duyulan ihtiyacı, Çocuk Gelişimi Bölümü mezunları karşılayacak.

Lisans Yerleştirme Sınavı'nın sonuçlanması ile birlikte üniversite tercihi yapmaya çalışan adayları üniversiteler kadar, mezuniyet sonrası iş bulabilme olanakları da ilgilendiriyor. Her yıl iş dünyasının ihtiyaçları değişirken, daima uzmana ihtiyaç duyulan meslekler ise öne çıkıyor. Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) zorunlu hale getirdiği Okulöncesi Eğitim de, üniversitelerin Çocuk Gelişimi bölümlerini daha da cazip hale getiriyor. Meslek Yüksekokulu bünyesinde Çocuk Gelişimi ön lisans eğitimi verilecek olan İzmir Üniversitesi, üniversite adaylarının tercihleri arasında yer alıyor.

izu_cocuk_gelisimi_2_1

Çocuk Gelişimi Programı'nda istihdam potansiyeli çok yüksek

MEB verilerine göre 2010-2011 eğitim öğretim yılında 27 bin 606 okulda, 46 bin 336 derslikte, 1 milyon 115 bin 818 öğrenciye, 48 bin 330 öğretmen okul öncesi eğitim verildi. Rakamlara göre Çocuk Gelişimi'nin geleceğin mesleği olduğunu gösterdiğini ifade eden İzmir Üniversitesi Meslek Yüksekokulu (MYO) Çocuk Gelişimi Program Başkanı Yrd. Doç. Dr. Neslihan Koçer, konu hakkında şu bilgileri verdi:

"MEB tarafından 2009-2010 eğitim ve öğretim yılında, 32 ilde zorunlu eğitime geçiş pilot çalışması başlatılmış, 2010-2011 eğitim ve öğretim yılında ise bu sayıya 25 il daha eklenmiştir. MEB, 2013-2014 eğitim ve öğretim yılı sonuna kadar Türkiye genelinde 5 yaş grubunun okullaşma oranını yüzde 100'e çıkararak zorunlu okulöncesi eğitimi Türkiye geneline yaygınlaştırmayı amaçlamaktadır. Bu bağlamda, Çocuk Gelişimi Programı ülkemizde en büyük istihdam potansiyeli olan alanlardan biridir."

izu_cocuk_gelisimi_1_1

Avrupa Birliği'nin desteklediği program

Avrupa Birliği tarafından da finanse edilen, YÖK ve MEB ortak projesi İKMEP (İnsan Kaynaklarının Mesleki Eğitim Yoluyla Geliştirilmesi Projesi) Çocuk Gelişimi Programı ile nitelikli ara eleman yetiştirilmesinin hedeflendiği bilgisini veren Koçer, "Üniversite adayları ders programları İKMEP doğrultusunda hazırlanan İzmir Üniversitesi MYO Çocuk Gelişimi Programı'na yerleşerek, okul öncesinde öğretmen asistanı/özel eğitimde öğretmen asistanı olabilirler" dedi. Koçer mezunların, MEB'e bağlı kız teknik ve meslek liseleri, ilköğretim okulları ile resmî ve özel kurumların kreş, yuva, anaokulu, ana sınıfı gibi Okul Öncesi Eğitim Kurumlarında, Rehabilitasyon Merkezleri, çocuk kulüpleri, özel eğitim kurumları ve kaynaştırma eğitimi yapılan sınıflarda istihdam edilebileceklerini, diğer alanlara yönelmek isteyen program mezunlarının ise ilgili vakıf ve derneklerde ve çocuk yayıncılığı alanında da çalışabileceklerini söyledi.

dr._elif_ozturk-yrd._doc._dr._neslihan_kocer

Öğretmen olma şansları da var

Çocuk Gelişimi Programını başarı ile tamamlayan mezunların ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavında başarılı olmaları halinde "Okul Öncesi Öğretmenliği, Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Öğretmenliği, Anaokulu Öğretmenliği" gibi 4 yıllık lisans programlarından birine dikey geçiş yapma hakları da bulunuyor.

İzmir Üniversitesi Çocuk Gelişimi Programının bu yıl ilk mezunlarını verdiklerini belirten Yrd. Doç. Dr. Neslihan Koçer ve Yrd. Doç. Dr. Elif Öztürk, 2013 yılında 60 öğrenci alınacak bölümde toplam 36 öğrenciye %100, %50 ve %25 olmak üzere değişik oranlarda burs verileceğini tüm ifade etti. MYO Müdürü ve Çocuk Gelişimi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Öztürk, İzmir Üniversitesi Meslek Yüksekokulu'nda Çocuk Gelişimi programının yanında Bilgisayar Programcılığı ile Turizm ve Otel İşletmeciliği programlarının bulunduğunu söyledi.