31 Temmuz 2014

Cumhuriyet nasıl kuruldu? PDF Yazdır e-Posta

Prof. Dr. Engin Berber, İzmir'in Cumhuriyet'i ilan edildiği andan itibaren coşkuyla karşıladığını söyledi.

berber01

İzmir, Cumhuriyet'i ilan edildiği andan itibaren coşkuyla karşıladı

Ege Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Siyasi Tarih Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Engin Berber, İzmir Üniversitesi'ne konuk oldu.

Ege Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Siyasi Tarih Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Engin Berber, Cumhuriyet Bayramı ile Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 88'inci yılının kutlanmasına az bir zaman kala İzmir Üniversitesi öğrencilerine "Cumhuriyet Nasıl Kuruldu?" başlıklı bir sunum yaptı. Prof. Dr. Berber, "88'inci yılında Türkiye Cumhuriyeti, yapılan tüm saldırılara rağmen en sağlam hali ile ayaktadır" dedi. İzmir Üniversitesi Rektör Prof. Dr. Kayhan Erciyeş, sunum sonrası Prof. Dr. Berber'e teşekkür plaketi takdim etti.

berber02

Erdem özgürlüktür

Demokrasi kavramının sık sık Cumhuriyet ile bağdaştırılmasının kavram karmaşasına neden olduğuna değinen Prof. Dr. Berber, Cumhuriyet'in tanımını "devlet başkanlığının resmi olarak intikal etmediği rejim" olarak yaptı. Hukuk temeli üzerinde yükselen Cumhuriyet'in kamusal alan ortak yaşamsallığı içinde bireysel özgürlükleri de muhafaza ettiğini hatırlatan Berber, "Atatürk'ün (Cumhuriyet fazilettir/erdemdir) sözünde kastettiği erdem, özgürlüktür. Atatürk için erdemli yurttaş da, özgürlüğünün kıymetini bilen yurttaştır" dedi.

berber03

Mustafa Kemal Atatürk'ün Milli Mücadele'yi başlatmak üzere Samsun'a çıktığı 1919 yılında bile Cumhuriyet düşüncesi ile hareket ettiğini ifade eden Prof. Dr. Berber, "Halk egemenliği anlamına gelen Cumhuriyet 1920 yılında uygulamaya fiilen geçmesine rağmen 1923 yılında resmen ilan edilmiştir. İlanın ardından Anadolu'nun dört bir yanında olduğu gibi İzmir'de de gece yarısı Kadifekale'den 101 pare top atışı yapılmış, ertesi gün şehir, vapurlarına kadar bayrak ve taklar ile süslenirken gece de fener alayı düzenlenmişti. İzmir Cumhuriyet'i ilanından itibaren coşkuyla karşıladı" dedi.