29 Temmuz 2014

İZTO İş Kadınları Konseyi Başkanı Asuman Nardalı Tokuş: PDF Yazdır e-Posta

Kadına şiddeti sığınma evleri değil Makro krediler bitirir

izu_Asuman_Nardanli_Tokus_1

İzmir Üniversitesi’ne konuk olan İzmir Ticaret Odası İş Kadınları Konseyi Başkanı Asuman Nardalı Tokuş, kadına şiddeti şirket sahibi kadınların Makro krediler ile desteklenmesinin bitireceğini savundu.

İzmir Ticaret Odası İş Kadınları Konseyi Başkanı Asuman Nardalı Tokuş, İzmir Üniversitesi’nde yaptığı konuşmada kadına şiddete karşı, çalışan kadının emeğinin desteklenmesinin çözüm olacağını savundu. Kadın ve Toplum dersine “İş Hayatında ve Sosyal Yaşamda Kadın” başlıklı konuşması ile konuk olan Tokuş, kurulması gereken sistemden bahsetti, yapılan yanlışları eleştirdi ve öğrencilerin sorularını yanıtladı.

Mikro değil Makro kredi verilmeli

Kadınların ekonomik anlamda kendi ayakları üzerinde durmasının, kadına karşı şiddetin önlenmesinde ilk adım olması gerektiğini vurgulayan Tokuş, kadınlara verilen Mikro kredi uygulamasını eleştirdi. Mikro kredi verilen kadınların ekonomik özgürlüklerini kazanamadıklarını iddia eden Tokuş, “Kadının aldığı 500 liranın 300 lirasına zaten kocası el koyuyor. Geri kalanı ile herkesin örgü ördüğü pazarda el işlerini satmaya çalışan kadın zaten alıcı bulamıyor. Bu sistem ile kadının para kazanması mümkün değil” dedi.

Kadınlara eğitim verme zorunluluğu getirilsin

Kadınlara Mikro kredi vermek yerine Küçük ve Orta Ölçekli İşletme (KOBİ) sahibi kadınların desteklenmesinin sürdürebilir bir sistemi başlatmak olacağını savunan Tokuş, sözlerine şöyle devam etti:

“Halen küçük veya orta ölçekli bir işletme sahibi olan, işinden kar eden ve kendi ayakları üzerinde durarak sistemini sürdürebilen kadınlara Mikro değil Makro kredi verilmeli. Bu kredi verilirken de işletmelere, kadınları eğitme ve meslek sahibi yapma zorunluluğu getirilmeli. Böylece, iş dünyası içinde güçlenerek yerini sağlamlaştıran kadınlar daha fazla kadını eğitme ve istihdama dahil etme şansına sahip olur. Kurulan sistem de kendi kendini döndürebilir hale gelir.”

izu_Asuman_Nardanli_Tokus_2